Bajgle, ogólnie pieczywo w domu zaczęłam piec tak jak spora część polaków.. czyli w czasie pandemii. Dlatego wiem, że przepis jest dopracowany i nie ma opcji, by Wam nie wyszły. Bajgle są pyszne, delikatne, aż rozpływają się w ustach. Moja rodzina za nimi przepada. Jeśli nie lubicie sezamu, posypcie je słonecznikiem, pestkami dyni, czy też płatkami owsianymi.

A zapach..uwierzcie mi, rodzina stanie na baczność nawet w weekend jak do ich pokoi dojdzie ten boski zapach świeżego domowego pieczywa.

Przepis na domowe bajgle

Perfekcyjnie chrupiące z wierzchu i sprężyste w środku, doskonale pachnące… Możesz je zjeść z czymkolwiek tylko zechcesz! Jest to jedno z moich ulubionych jeśli chodzi o pieczywo śniadaniowe.

bajgle

Bajgle 

Przygotowanie1 hour 30 minutes
Pieczenie/gotowanie25 minutes
ilość6 osób
Danie: Pieczywo
Tagi: bajgle
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

  • 480 g mąki
  • 70 g masła roztopionego
  • 280 g ciepłego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 5 g cukru
  • 1 jajko
  • odrobina wody
  • sezam do posypania

Wykonanie:

  • Mleko lekko podgrzej, masło rozpuść i ostudź. Następnie mleko połącz z masłem, dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj. 
  • Dodaj mąkę i wyrabiaj. Wyrabiaj aż ciasto przestanie się kleić do rak. Ja zrobiłam to przy użyciu robota planetarnego. 
  • Wyrobione ciasto przykryj folia spożywcza i odstaw w ciepłe miejsce n 50 minut. Ciasto ma co najmniej podwoić swoją objętość.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 6 porcji. Każda plus minus po 140 g. Z każdego kawałka ciasta uformuj kule, następnie palcami zrob otwór w środku. Jeśli nie posiadasz foremek do bajgli, a chcesz zachować ładne otwory to bajgle nałóż na kieliszki do wódki posmarowane masłem lub olejem. 
  • Tak przygotowane bajgle odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia. 
  • Następnie posmaruj bajgle jajkiem roztrzepanym z łyżka wody. Posyp na bogato sezamem lub płatkami owsianymi. 
  • Piecz 25 minut w temperaturze 170 stopni. Bajgle maja być pięknie rumiane. W razie potrzeby piecz 5 minut dłużej. 
    Wcinaj!!!! 😀❤️❤️❤️ 

To również może ci się spodobać

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu