Bajgle, ogólnie pieczywo w domu zaczęłam piec tak jak spora część polaków.. czyli w czasie pandemii. Dlatego wiem, że przepis jest dopracowany i nie ma opcji, by Wam nie wyszły. Bajgle są pyszne, delikatne, aż rozpływają się w ustach. Moja rodzina za nimi przepada. Jeśli nie lubicie sezamu, posypcie je słonecznikiem, pestkami dyni, czy też płatkami owsianymi.
A zapach..uwierzcie mi, rodzina stanie na baczność nawet w weekend jak do ich pokoi dojdzie ten boski zapach świeżego domowego pieczywa.
Przepis na domowe bajgle
Perfekcyjnie chrupiące z wierzchu i sprężyste w środku, doskonale pachnące… Możesz je zjeść z czymkolwiek tylko zechcesz! Jest to jedno z moich ulubionych jeśli chodzi o pieczywo śniadaniowe.
Bajgle
Składniki:
- 480 g mąki
- 70 g masła roztopionego
- 280 g ciepłego mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 5 g cukru
- 1 jajko
- odrobina wody
- sezam do posypania
Wykonanie:
- Mleko lekko podgrzej, masło rozpuść i ostudź. Następnie mleko połącz z masłem, dodaj cukier i drożdże. Wymieszaj.
- Dodaj mąkę i wyrabiaj. Wyrabiaj aż ciasto przestanie się kleić do rak. Ja zrobiłam to przy użyciu robota planetarnego.
- Wyrobione ciasto przykryj folia spożywcza i odstaw w ciepłe miejsce n 50 minut. Ciasto ma co najmniej podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 6 porcji. Każda plus minus po 140 g. Z każdego kawałka ciasta uformuj kule, następnie palcami zrob otwór w środku. Jeśli nie posiadasz foremek do bajgli, a chcesz zachować ładne otwory to bajgle nałóż na kieliszki do wódki posmarowane masłem lub olejem.
- Tak przygotowane bajgle odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Następnie posmaruj bajgle jajkiem roztrzepanym z łyżka wody. Posyp na bogato sezamem lub płatkami owsianymi.
- Piecz 25 minut w temperaturze 170 stopni. Bajgle maja być pięknie rumiane. W razie potrzeby piecz 5 minut dłużej. Wcinaj!!!! 😀❤️❤️❤️
Uwielbiam! Robię w prawie każdy weekend:)
Nie ma jak domowe pieczywo 🙂