Chyba każdy z nas lubi gofry? A przynajmniej większość z nas 😉 Ja je uwielbiam, suche, z cukrem pudrem, z bitą śmietaną, czy też z owocami. Wszystkie warianty mi smakują! Ale jakiś czas temu w sprzedaży pojawiły się gofry bąbelkowe! Moje dziecko oszalało na ich punkcie, dlatego postanowiłam moje sprzęty powiększyć o gofrownicę do wypieku właśnie takich gofrów.
I to był strzał w 10! Zamiast lodów do środka zrobiłam krem malinowy, z dodatkiem świeżych owoców. Mega fajna alternatywa.
Gofry z owocami
Złociste gofry w towarzystwie świeżych owoców – idealna propozycja na pyszny podwieczorek czy śniadanie!
Gofry
Składniki:
Ciasto na gofry
- 4 szt jajka rozm. M
- 500 g mąka
- 700 g masło
- 40 g cukier
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
Krem malinowy
- 300 g mascarpone
- 200 g śmietanka 30%
- 20 g cukier puder
- 50 g świeże maliny
Wykonanie:
- Masło roztop w rondelku. Jajka, make, proszek do pieczenia, mleko i roztopione masło wymieszaj mikserem aż powstanie jednolita masa, możesz to zrobić ręcznie przy użyciu szpatułki.
- Mascarpone ubij ze śmietanka, dodaj cukier puder i maliny. Chwilkę miksuj.
- Zwiń wystudzonego gofra, wyłóż na niego krem, następnie owoce.
Urocze są!!!
Miło mi, dziękuję 🙂