Beza z malinami

Beza z malinami to fantastyczny pomysł na deser, zarówno na co dzień, jak i na wyjątkową okazję. Z wierzchu beza jest chrupiąca, a w środku znajduje się delikatna pianka. Połączenie bezy i malin jest wspaniałe. Pisząc ten przepis już mam ochotę ją zjeść! Beza z malinami zniknęła ze stołu błyskawicznie. Musze Wam powiedzieć, że to jest deser, o który najczęściej proszą moi przyjaciele.

Beza z malinami – moja wersja

Beza z malinami to ciasto składające się z kilku prostych składników. Wykonanie jej również jest proste, chodź beza potrafi być kapryśna. Jeśli pierwszy raz Wam nie wyjdzie nie poddawajcie się i zróbcie ją jeszcze raz. Każdy z piekarników jest inny i niestety ciężko jest podać idealny przepis na beze. Ale warto się zawziąć i piec i piec aż wyjdzie!

beza z malinami 1

Beza z malinami

Przygotowanie40 minutes
Pieczenie/gotowanie2 hours 30 minutes
ilość6 osób
Danie: Ciasta
Tagi: beza, ciasta, z owocami
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

Beza

  • 8 szt białek
  • 400 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem

  • 700 g mascarpone
  • 400 g śmietanki
  • 250 g świeżych malin  ja użyłam malin w cukrze, które przygotowałam sobie na zimę, dodałam ok 8 łyżek. Tak żeby smak malin był wyrazisty 
  • 60 g cukru pudru spróbuj kremu w razie potrzeby daj więcej. 
  • owoce do dekoracji np. maliny, porzeczka, truskawki, borówki

Wykonanie:

Beza z malinami

  • Białka ubijaj na wysokich obrotach. Gdy z przezroczystych stanął się białe dodaj 2 łyżki cukru pudru, ubijaj kilka minut i dodaj kolejne 2 łyżki cukru i tak aż cukier się skończy. Cukier musi się rozpuścić, stad długi czas ubijania.
  • Gdy skończy się cukier, weź troszkę bezy między dwa koniuszki palców i sprawdź, czy nie wyczuwasz już cukru. Jeśli nadal wyczujesz cukier, to ubijaj beze kolejnych 5 minut.
  • Na koniec dodaj sok z cytryny i mąkę ziemniaczana. Ubijaj jeszcze 2 minuty i wyłącz mikser. 
  • Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż masę z miski na blaszkę (wcześniej możesz odrysować sobie ołówkiem talerz – najlepiej 16-18 cm).
  • Uformuj beze. Ja to robię albo szpatułka silikonowa albo cukiernicza (na moim IG mam rolki z formowania bezy, zapraszam 🙂
  • Piecz 2,5h w temp 95 stopni – termoobieg. 

Krem

  • Śmietankę i mascarpone ubij na gładki krem, dodaj cukier puder i maliny. Dalej ubijaj, ale już tylko chwilkę. Jak będziesz za długo ubijać to krem się zważy, a tego nie chcemy.
  • Krem wyłóż na ostudzoną beze. Udekoruj owocami, bezikami, mięta. Ja polałam beze moimi malinami z cukrem ❤️. 

Dodatkowe info:

 

  • Ps1. Po 2,5h stuknij bezę paznokciem, ma być twarda. Spód ma bez problemu odchodzić od papieru do pieczenia. Jeśli Twoja beza po stuknięciu ma wgniecenie i/lub nie odchodzi od papieru to piecz kolejne 30 minut
 
  • Ps2. Jak zrobić takie maliny z cukrem. Maliny zasyp cukrem i zostaw je na kilka godzin niech puszcza sok. Następnie zagotuj, niech się rozpadną. Przełóż do słoików. Gotuj w garnku przez 20 minut (woda nie może dotykać wieczek słoika). Następnie odstaw wieczkiem do dołu na cała noc. Ja dodatkowo słoiki przykryłam ręcznikiem 

gofry

Zobacz również:

Gofry bąbelkowe z masą mascarpone

Chyba każdy z nas lubi gofry? A przynajmniej większość z nas 😉 Ja je uwielbiam, suche, z cukrem pudrem, z bitą śmietaną, czy też z owocami. Wszystkie warianty mi smakują..


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu