Pierogi z farszem z dynią 

Pierogi z farszem z dynią to świetny pomysł na rodziny obiad. Połączenie tradycyjnej potrawy z nutką nowoczesności w postaci pieczonej dyni sprawi, że będą miłą odmianą, dla tego tradycyjnego polskiego dania.  Pierogi z farszem z dynią sprawdzą się na rodzinny obiad, a także kolację dla najbliższych i znajomych. Zaskocz wszystkich i podaj je wykwintnie dekorując parmezanem i rozmarynem. I pamiętaj polać je palonym masłem 🙂

Mój przepis na pierogi z farszem z dynią

Pierogi z farszem z dynią i serkiem przygotowuje się niezwykle łatwo. Z powodzeniem możesz przyrządzić je również poza sezonem jesiennym, wykorzystując do tego dynię mrożoną w formie purée. Zadbaj wcześniej o odpowiednie zapasy.
Poniżej podaję mój prosty i sprawdzony przepis, który pokochacie z pewnością.

Pierogi z farszem z dynią 

Pierogi z farszem z dynią 

Przygotowanie40 minutes
Pieczenie/gotowanie30 minutes
ilość4 osoby
Danie: Danie główne, Obiad
Tagi: pierogi
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

Farsz

  • 1.5 kg dyni – hokkaido, waga ze skórka 
  • 2 szt ziemniaków średniej wielkości
  • 1/2 opakowania serka philadelphia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta chili

Ciasto na pierogi

  • 500 g mąki
  • 1 jajko
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka wody (wrzątek)

Dodatki

  • masło
  • parmezan

Wykonanie:

Farsz

  • Dynie przekrój na pół, wyjmij pestki. Następnie pokrój na kawałki, piecz 30 minut w temp 210 stopni, dynia ma być miękka.
  • Ziemniaki obierz i ugotuj. 
  • Dynie rozgnieć widelcem lub blenduj na gładko blenderem. Ugotowane ziemniaki rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzoną dynie i ziemniaki połącz ze sobą, dodaj serek, sól, pieprz, chili. Odstaw.

Ciasto na pierogi

  • Make usyp na kształt wulkanu, do krateru wlej wrzątek. Zamieszaj łyżką, poczekaj chwilkę żeby ciasto trochę ostygło i dodaj jajo wraz z olejem. Wyrabiaj. 
  • Rozwałkuj. Wytnij okręgi. Na każdy ułóż łyżkę farszu, złóż na pół i sklej.
  • Włóż do wrzątku, gotuj w osolonej wodzie ok 3 minuty od wypłynięcia pierogów na wierzch. 
  • Masło rozgrzej na patelni, aż poczujesz słodki zapach ❤️. Tylko uważaj, nie spal 🤭. 
    Gotowe pierogi polej palonym masłem i posyp startym parmezanem. 

To również może ci się spodobać

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu