Parówki w cieście

Nie wiem jak Wy, ale ja raz na jakiś czas lubię zjeść parówkę 🙂 Parówki można przygotować na wiele sposobów: zawijane w naleśnikach, w cieście francuskim, czy też w tortilli. Ja dziś proponuję zupełnie coś innego. Parówki w cieście na pizzę to idealna propozycja na szybką przekąskę. Sprawdzi się w formie śniadania, lunchu, czy też kolacji. Idealnie odnajdzie się również podczas imprezy z przyjaciółmi. Ostrzegam tylko, że szybko znika i dla większej ilości osób warto zrobić podwójną porcję.. a może i potrójną 🙂

Parówki w cieście na pizzę

parówki w cieście

Parówki w cieście 

Przygotowanie10 minutes
Pieczenie/gotowanie20 minutes
ilość3 osoby
Danie: Przekaski
Tagi: parówki
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

  • 1 szt ciasta na pizzę z lidla lub biedronki 
  • Ketchup np. jalapeno
  • 6 plastrów sera np. gouda
  • 3 szt parówek lub 6 małych
  • sezam

Wykonanie:

  • Ciasto na pizzę podziel na 6 porcji. Postaraj się, żeby wszystkie kawałki były równe, wtedy idealnie się upieką.
  • Następnie każdy z kawałków posmaruj ketchupem.
  • Na posmarowany ketchupem kawałek ciasta połóż plasterek sera (możesz również zetrzeć ser na tarce i posypać nim ciasto).
  • Zwiń, następnie dokładnie sklej brzegi, żeby nic bokiem nie wypłynęło.
  • Wszystkie parówki w cieście posmaruj jajkiem roztrzepanym z łyżeczką zimnej wody.
  • Na koniec posyp wszystkie sezamem.
  • Piecz w 190 stopniach, 20-25 minut. Bułeczki maja się pięknie zarumienić.
    Bułeczki najlepiej smakują na ciepło.

To również może ci się spodobać

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu