Znacie kotlety jajeczne? Powiem Wam, że w moim domu rodzinnym nie robiło się kotletów jajecznych. Pierwszy raz ten jajeczny przysmak zjadłam na obiedzie u mojej obecnej teściowej. Od tamtej pory co jakiś czas lądują na moim obiadowym stole. Często kotlety jajeczne robię w wersji z pieczarką, są równie pysznie, a smakują kompletnie inaczej. Do środka można dodać szczypiorek lub pietruszkę, kto co lubi. Ja robię na zmianę raz z tym raz z tym 🙂 Rodzina nie narzeka 🙂
Kotlety jajeczne
Kotlety jajeczne to też genialny zero warte, gdy na śniadanie ugotujemy za dużo jajek 🙂 Wtedy ze śniadania robi nam się obiad. Swoją drogą super, szybka opcja.
Kotlety jajeczne
Składniki:
- 5 jaj ugotowanych na twardo
- Jajko surowe
- 2 łyżki bułki tartej do masy
- Bułka tarta do obtoczenia
- Szczypiorek lub natka pietruszki (pęczek)
- Sól i pieprz do smaku
- Olej do smażenia
Wykonanie:
- Ugotowane jajka obierz ze skorupki. Następnie jajka pokrój w drobną kostkę.
- Szczypiorek posiekaj, następnie dodaj do jajek.
- Dodaj surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej.
- Kotlety smaż na złoty kolor z każdej strony. Nie musisz smażyć ich długo, większość produktów jest już gotowa do zjedzenia 🙂
- Do koletów polecam młode ziemniaczki i kapustę kiszoną 🙂
Zobacz również:
Tak tak!! W sklepach już są truskawki i to dobre truskawki. Cena jeszcze nie do końca zachęca do zakupu… ale nie mogłam wytrzymać i kupiłam. Pyszne i słodziutkie, w knedlach smakowały idealnie. Knedle z truskawkami to moje ulubione knedle, te ze śliwkami też są ok..
Zostaw komentarz i oceń ten przepis
Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!