Kotlety jajeczne

Znacie kotlety jajeczne? Powiem Wam, że w moim domu rodzinnym nie robiło się kotletów jajecznych. Pierwszy raz ten jajeczny przysmak zjadłam na obiedzie u mojej obecnej teściowej. Od tamtej pory co jakiś czas lądują na moim obiadowym stole. Często kotlety jajeczne robię w wersji z pieczarką, są równie pysznie, a smakują kompletnie inaczej. Do środka można dodać szczypiorek lub pietruszkę, kto co lubi. Ja robię na zmianę raz z tym raz z tym 🙂 Rodzina nie narzeka 🙂

Kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne to też genialny zero warte, gdy na śniadanie ugotujemy za dużo jajek 🙂 Wtedy ze śniadania robi nam się obiad. Swoją drogą super, szybka opcja.

kotlety jajeczne

Kotlety jajeczne

Przygotowanie25 minutes
Pieczenie/gotowanie30 minutes
ilość4
Danie: Danie główne, Obiad
Tagi: jajka, kotlet jajeczny, szczypiorek
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • Jajko surowe
  • 2 łyżki bułki tartej do masy
  • Bułka tarta do obtoczenia
  • Szczypiorek lub natka pietruszki (pęczek)
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Olej do smażenia

Wykonanie:

  • Ugotowane jajka obierz ze skorupki. Następnie jajka pokrój w drobną kostkę.
  • Szczypiorek posiekaj, następnie dodaj do jajek.
  • Dodaj surowe jajko, bułkę tartą, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  • Uformuj kotlety, następnie obtocz je w bułce tartej.
  • Kotlety smaż na złoty kolor z każdej strony. Nie musisz smażyć ich długo, większość produktów jest już gotowa do zjedzenia 🙂
  • Do koletów polecam młode ziemniaczki i kapustę kiszoną 🙂

knedle

Zobacz również:

Knedle z truskawkami

Tak tak!! W sklepach już są truskawki i to dobre truskawki. Cena jeszcze nie do końca zachęca do zakupu… ale nie mogłam wytrzymać i kupiłam. Pyszne i słodziutkie, w knedlach smakowały idealnie. Knedle z truskawkami to moje ulubione knedle, te ze śliwkami też są ok..


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu