Tarta z bezą i truskawkami

Pierwsze truskawki w sklepie to znak dla mnie, że nadszedł czas na moją ulubioną tartę. Tarta z bezą i truskawkami to połączenie wszystkiego co uwielbiam. Kruche rozpływające się w ustach ciasto, słodkie, lekko kwaskowate truskawki i bezunia! Samo pisanie tego przepisu sprawia, że mam wielką ochotę na kawałek tego ciasta.

Tarta z bezą i truskawkami

Ciasto wygląda na mega skomplikowane, ale to nic bardziej mylnego. Ciasto jest niezwykle proste, wystarczy trzymać się przepisu, a później już tylko zajadać! Ciacho jest dość słodkie, więc idealnie smakuje z czarną kawą… lub dodatkiem rabarbaru. W sumie przepis na wersję z rabarbarem też Wam dodam 🙂

tarta z beza

Tarta z bezą i truskawkami

Przygotowanie40 minutes
Pieczenie/gotowanie50 minutes
ilość8
Danie: Deser
Tagi: beza, kruche, truskawki
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

Ciasto kruche:

  • 240 g mąki pszennej⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
  • 140 g masła, zimnego prosto z lodówki⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
  • 100 g cukru pudru
  • jajko

Owoce:

  • 300 g truskawek
  • sok z połowy cytryny
  • ew. cukier jeśli masz mega kwaśne truskawki

Beza:

  • 4 białka
  • 200 g cukru pudru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Kruche ciasto:

  • Zimne masło pokrój w kostkę, następnie dodaj mąkę, cukier puder i jajo. Wyrób. Wyrabiaj szybko, żeby masło nie zdażyło się ogrzać.
  • Foremkę do tarty wyłóż ciastem. Ja biorę kawałek ciasta i wykładam całe dno i boki foremki. Następnie po nakluwaj ciasto i włóż do piekarnika.
  • Piecz 20 minut w temperaturze 180 stopni. Niech się ciasto lekko zarumieni. *Jeśli chcesz żeby ciasto błyszczało to na 5 minut przed wyjmij je i posmaruj roztrzepanym żółtkiem i zapiekaj kolejne 5 minut.

Owoce:

  • Truskawki umyj, pozbaw szypułek i pokrój w ćwiartki. Następnie skrop je sokiem z cytryny i jeśli truskawki są nijakie, mało słodkie to dodaj 20-30 g cukru. Wymieszaj.
  • Na podpieczoną tartę wyłóż truskawki i piecz kolejne 15 minut.

Beza:

  • Białka ubijaj aż zrobią się białe, następnie zacznij dodawać cukier puder. Cukier puder dodawaj w kilku podejściach. Następnie dodaj sok z cytryny i make ziemniaczana.
  • Na truskawki wyłóż ubite białka. Piecz kolejne 15-20 minut, aż beza będzie z wierzchu lekko zrumieniona i z góry chrupiąca.
  • Studź w uchylonym piekarniku 🙂

beza z malinami 1

Zobacz również:

Beza z malinami

Beza z malinami to fantastyczny pomysł na deser, zarówno na co dzień, jak i na wyjątkową okazję. Z wierzchu beza jest chrupiąca, a w środku znajduje się delikatna pianka. Połączenie bezy i malin jest wspaniałe. Pisząc ten przepis już mam ochotę ją zjeść!


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu