Drożdżowe ze śliwkami

Najlepsze ciasto drożdżowe z śliwkami węgierkami posypane pyszną, chrupiącą kruszonką. To mój sprawdzony od wielu lat przepis. Jest niezawodny- placek ze śliwkami jest puszysty, a połączenie śliwek i kruszonki od razu przywołuje pyszne wspomnienia. Pamiętajcie jeśli nie lubicie śliwek to dodajcie np. truskawki. Ciasto równie bosko będzie smakowało bez owoców, z samą słodką kruszonką na górze.

Drożdżowe ze śliwkami

Mam nadzieję, że zdjęcia na tyle Was zachęciły, że już biegniecie po składniki do sklepu i zaraz zabierzecie się za pieczenie 🙂 Smak ciasta jest boki… ale ten zapach powala na łopatki. Ja nie mogę się oprzeć i zawsze wcinam już ciepłe.

drożdżowe ze śliwkami

Drożdżowe ze śliwkami

Przygotowanie50 minutes
Pieczenie/gotowanie50 minutes
ilość4 osób
Danie: Ciasta
Tagi: ciasta, drożdżowe
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

Kruszonka:

  • 50 g mąka
  • 30 g cukier
  • 30 g zimne masło

Ciasto

  • 260 g mleko
  • 530 g mąką
  • 100 g masło
  • 35 g świeże drożdże
  • 80 g cukier
  • 2 szt jajka
  • 25 szt śliwki węgierki

Wykonanie:

Kruszonka na drożdżowe ze śliwkami

  • Zimne masło pokrój w kostkę, dodaj make i cukier. Następnie zagnieć – wstaw do lodówki. 

Ciasto drożdżowe ze śliwkami

  • Wyjmij masło z lodówki. ⁣⁣⁣⁣
  • Podgrzej mleko (ale nie zagotuj, ma być ciepłe), dodaj łyżeczkę cukru i drożdże, następnie dodaj 2 łyżeczki maki, wymieszaj. Odstaw niech rozczyn wyrośnie. ⁣⁣⁣
  • Do miski wsyp pozostała make, miękkie masło i rozczyn, następnie pozostały cukier. Wymieszaj i ugniataj ciasto (możesz je wyrobić w mikserze planetarnym). Włóż ciasto do natłuszczonej miski na 45 minut. ⁣⁣⁣⁣Ciasto będzie przywierać do rak. 
  • Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i przełóż na natłuszczona foremkę. Powtykaj śliwki i posyp kruszonka.
  • Piecz 50 minut w temp 170 stopni. 

To również może ci się spodobać

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu