Lato zbliża się wielkimi krokami, a jak lato to pyszne owoce i upał za oknem. Na upały najlepsze są serniki na zimno. Serniki na zimni, są pyszne i cudownie orzeźwiające. Gdy rozpoczyna się sezon na słońce za oknem ja z serników pieczonych przerzucam się właśnie na serniki na zimno. Dzisiaj dla Was cudownie pyszny truskawkowy sernik na zimno.
Truskawkowy sernik na zimno
Totalnie pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Najtrudniejsze co nas czeka podczas robienia tego ciacha to czas oczekiwania, żeby wszystko porządnie zastygło w lodówce 🙂
Truskawkowy sernik na zimno
Składniki:
- 500 g twarogu sernikowego
- 3 truskawkowe galaretki
- 60 g cukru pudru
- kilka biszkoptów 10-12
- 250 g truskawek
Wykonanie:
Masa serowa:
- 2 galaretki rozpuść w szklance wody (we wrzątku). Ostudź.
- Ostudzoną galaretkę zmiksuj z twarogiem i cukrem (możesz dodać ksylitol lub syrop z agawy).
- Na dno tortownicy wyłóż biszkopty, następnie wokół tortownicy ułóż pokrojone w plasterki truskawki. Wlej mase sernikowa. Wstaw do lodowki na 2 h, po tym czasie dotknij masy jeśli zastygnie możemy działać dalej.
Galaretka z truskawkami:
- Rozpuść galaretkę ponownie w szklance gorącej wody. Ostudź.
- Na zastygnietej masie serowej ułóż pokrojone truskawki, zalej ostudzoną galaretka i ponownie wstaw do lodówki.
- Zostaw sernik najlepiej na cała noc w lodowce, jeśli nie masz tyle czasu kolejne 2 h powinny wystarczyć 😉
Dodatkowe info:
Zobacz również:
Pierwsze truskawki w sklepie to znak dla mnie, że nadszedł czas na moją ulubioną tartę. Tarta z bezą i truskawkami to połączenie wszystkiego co uwielbiam. Kruche rozpływające się w ustach ciasto, słodkie, lekko kwaskowate truskawki i bezunia!