Truskawkowy sernik na zimno

Lato zbliża się wielkimi krokami, a jak lato to pyszne owoce i upał za oknem. Na upały najlepsze są serniki na zimno. Serniki na zimni, są pyszne i cudownie orzeźwiające. Gdy rozpoczyna się sezon na słońce za oknem ja z serników pieczonych przerzucam się właśnie na serniki na zimno. Dzisiaj dla Was cudownie pyszny truskawkowy sernik na zimno.

Truskawkowy sernik na zimno

Totalnie pyszne, szybkie i proste w przygotowaniu ciasto. Najtrudniejsze co nas czeka podczas robienia tego ciacha to czas oczekiwania, żeby wszystko porządnie zastygło w lodówce 🙂

sernik na zimno

Truskawkowy sernik na zimno

Przygotowanie30 minutes
Pieczenie/gotowanie20 minutes
ilość6
Danie: Ciasta
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 3 truskawkowe galaretki
  • 60 g cukru pudru
  • kilka biszkoptów 10-12
  • 250 g truskawek

Wykonanie:

Masa serowa:

  • 2 galaretki rozpuść w szklance wody (we wrzątku). Ostudź. 
  • Ostudzoną galaretkę zmiksuj z twarogiem i cukrem (możesz dodać ksylitol lub syrop z agawy).
  • Na dno tortownicy wyłóż biszkopty, następnie wokół tortownicy ułóż pokrojone w plasterki truskawki. Wlej mase sernikowa. Wstaw do lodowki na 2 h, po tym czasie dotknij masy jeśli zastygnie możemy działać dalej. 

Galaretka z truskawkami:

  • Rozpuść galaretkę ponownie w szklance gorącej wody. Ostudź.
  • Na zastygnietej masie serowej ułóż pokrojone truskawki, zalej ostudzoną galaretka i ponownie wstaw do lodówki.
  • Zostaw sernik najlepiej na cała noc w lodowce, jeśli nie masz tyle czasu kolejne 2 h powinny wystarczyć 😉 

Dodatkowe info:

Tortownica 18cm

tarta z beza

Zobacz również:

Tarta z bezą i truskawkami

Pierwsze truskawki w sklepie to znak dla mnie, że nadszedł czas na moją ulubioną tartę. Tarta z bezą i truskawkami to połączenie wszystkiego co uwielbiam. Kruche rozpływające się w ustach ciasto, słodkie, lekko kwaskowate truskawki i bezunia!


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu