Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem

To jest tak proste i pyszne danie, no może raczej przekąska, że musicie ją zrobić i sami się przekonać jakie to dobre! Figi mega lubią się z serami, miodem i orzechami. W tej przekąsce to wszystko znajdziecie. A skoro zaczyna nam się sezon na figi to trzeba z niego korzystać. Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem będą się u mnie pojawiać co kilka dni 🙂

Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem

A wiecie, że figi to bardzo zdrowe owoce. Zarówno świeże jak i suszone mają w sobie wiele dobrego. Więc jeśli nie dla smaku, jedzcie je dla zdrowia 🙂

pieczone figi z gorgonzolą

Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem

Przygotowanie10 minutes
Pieczenie/gotowanie15 minutes
ilość2
Danie: Przekaski
Tagi: camembert, figi, gorgonzola, kozi ser
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

  • 5 fig
  • ser pleśniowy
  • gorgonzola
  • kozi ser
  • miód np. lipowy, wielokwiatowy
  • orzechy pekan lub włoskie

Wykonanie:

  • Figi natnij na krzyż. Ale uważaj żeby tych fig nie przeciąć.
  • Do środka włóż wybrany ser. Ja zrobiłam mix, do 2 fig dałam ser kozi, do kolejnych 2 gorgonzolę, a do jednej camembert. Możecie do każdej z fig dać ten sam ser. Dajcie ten, który lubicie najbardziej.
  • Przygotowane figi, przełożone już do blaszki polej miodem.
  • Następnie posyp je posiekanymi orzechami pekan lub np. orzechami włoskimi.
  • Zapiekaj 15 minut w 190 stopniach.

sernik czekoladowy

Czekoladowy sernik na zimno

Totalnie boski, kremowy sernik czekoladowy. Tak kremowy, że rozpływa się w ustach. A najlepiej smakuje jak postoi w lodówce 🙂 Sernik bez żelatyny, za to ze śmietankowym serkiem, mascarpone i dużą ilością mlecznej czekolady. Żaden fan słodkiego nie oprze się temu ciastu.


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu