To jest tak proste i pyszne danie, no może raczej przekąska, że musicie ją zrobić i sami się przekonać jakie to dobre! Figi mega lubią się z serami, miodem i orzechami. W tej przekąsce to wszystko znajdziecie. A skoro zaczyna nam się sezon na figi to trzeba z niego korzystać. Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem będą się u mnie pojawiać co kilka dni 🙂
Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem
A wiecie, że figi to bardzo zdrowe owoce. Zarówno świeże jak i suszone mają w sobie wiele dobrego. Więc jeśli nie dla smaku, jedzcie je dla zdrowia 🙂
Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem
Składniki:
- 5 fig
- ser pleśniowy
- gorgonzola
- kozi ser
- miód np. lipowy, wielokwiatowy
- orzechy pekan lub włoskie
Wykonanie:
- Figi natnij na krzyż. Ale uważaj żeby tych fig nie przeciąć.
- Do środka włóż wybrany ser. Ja zrobiłam mix, do 2 fig dałam ser kozi, do kolejnych 2 gorgonzolę, a do jednej camembert. Możecie do każdej z fig dać ten sam ser. Dajcie ten, który lubicie najbardziej.
- Przygotowane figi, przełożone już do blaszki polej miodem.
- Następnie posyp je posiekanymi orzechami pekan lub np. orzechami włoskimi.
- Zapiekaj 15 minut w 190 stopniach.
Totalnie boski, kremowy sernik czekoladowy. Tak kremowy, że rozpływa się w ustach. A najlepiej smakuje jak postoi w lodówce 🙂 Sernik bez żelatyny, za to ze śmietankowym serkiem, mascarpone i dużą ilością mlecznej czekolady. Żaden fan słodkiego nie oprze się temu ciastu.
Zostaw komentarz i oceń ten przepis
Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!