Chrupiące grzanki z serkiem i figami

Nie masz pomysłu na śniadanie? A lubisz śniadania na słodko? To ja mam dla Ciebie pomysł! Chrupiące grzanki z serkiem i figami! U mnie na pieczywie ricotta i serek śmietankowy, orzechy pekan, miód i one królowe figi! Kocham figi i zawsze cieszę się na sezon figowy. Wcinam wtedy ogromne ilości tego owocu 🙂 A Wy lubicie figi? Koniecznie dajcie mi znać w komentarzu, a póki co zapraszam do obejrzenia zdjęć i przeczytania przepisu.

Chrupiące grzanki z serkiem i figami

Genialne połączenie, które zawsze się sprawdzi. Dobre pieczywo, serek śmietankowy, figi, miód i orzechy! Pyyyyycha!!!

grzanki z figami

Chrupiące grzanki z serkiem i figami

Przygotowanie20 minutes
Pieczenie/gotowanie5 minutes
ilość2
Danie: Śniadanie
Tagi: figi, grzanki, serek śmietankowy
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

  • dobre pieczywo 8 kromek
  • oliwa
  • 125 g serka śmietankowego np. philadelphia
  • 250 g ricotty
  • 5 fig
  • garść orzechów pekan lub włoskie
  • miód np. lipowy, wielokwiatowy

Wykonanie:

  • Kromki chleba polej oliwą i grilluj na patelni grillowej. Odłóż niech stygną.
  • Posiekaj orzechy: np. pekan, czy też włoskie.
  • Do ricotty dodaj łyżeczkę posiekanych orzechów oraz łyżeczkę płynnego miodu, wymieszaj.
  • Na grillowane pieczywo (ostudzone) nakładaj łyżeczką serki. Następnie ułóż pokrojone figi.
  • Grzanki polej miodem i posyp orzechami.

Dodatkowe info:

ps. Możesz dodatkowo grzanki polać sosem balsamicznym. 

pieczone figi

Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem

To jest tak proste i pyszne danie, no może raczej przekąska, że musicie ją zrobić i sami się przekonać jakie to dobre! Figi mega lubią się z serami, miodem i orzechami. W tej przekąsce to wszystko znajdziecie. A skoro zaczyna nam się sezon na figi to trzeba z niego korzystać. Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem będą się u mnie pojawiać co kilka dni 🙂


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu