Nie masz pomysłu na śniadanie? A lubisz śniadania na słodko? To ja mam dla Ciebie pomysł! Chrupiące grzanki z serkiem i figami! U mnie na pieczywie ricotta i serek śmietankowy, orzechy pekan, miód i one królowe figi! Kocham figi i zawsze cieszę się na sezon figowy. Wcinam wtedy ogromne ilości tego owocu 🙂 A Wy lubicie figi? Koniecznie dajcie mi znać w komentarzu, a póki co zapraszam do obejrzenia zdjęć i przeczytania przepisu.
Chrupiące grzanki z serkiem i figami
Genialne połączenie, które zawsze się sprawdzi. Dobre pieczywo, serek śmietankowy, figi, miód i orzechy! Pyyyyycha!!!
Chrupiące grzanki z serkiem i figami
Składniki:
- dobre pieczywo 8 kromek
- oliwa
- 125 g serka śmietankowego np. philadelphia
- 250 g ricotty
- 5 fig
- garść orzechów pekan lub włoskie
- miód np. lipowy, wielokwiatowy
Wykonanie:
- Kromki chleba polej oliwą i grilluj na patelni grillowej. Odłóż niech stygną.
- Posiekaj orzechy: np. pekan, czy też włoskie.
- Do ricotty dodaj łyżeczkę posiekanych orzechów oraz łyżeczkę płynnego miodu, wymieszaj.
- Na grillowane pieczywo (ostudzone) nakładaj łyżeczką serki. Następnie ułóż pokrojone figi.
- Grzanki polej miodem i posyp orzechami.
Dodatkowe info:
Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem
To jest tak proste i pyszne danie, no może raczej przekąska, że musicie ją zrobić i sami się przekonać jakie to dobre! Figi mega lubią się z serami, miodem i orzechami. W tej przekąsce to wszystko znajdziecie. A skoro zaczyna nam się sezon na figi to trzeba z niego korzystać. Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem będą się u mnie pojawiać co kilka dni 🙂
Zostaw komentarz i oceń ten przepis
Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!