Ciasto francuskie zapiekane z camembertem i pesto

Szybka, łatwa i pyszna przekąska, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu z przyjaciółmi lub służyć będzie za lunch, kolację. Moja mama zakochała się w tym daniu i przy każdych odwiedzinach prosi bym upiekła jej tą przekąskę 🙂 Sama bardzo ją lubię, więc chętnie biorę się do roboty. Rachu ciachu i zrobione, 15 minut pracy, 25 minut pieczenia i jemy!

Ciasto francuskie zapiekane z camembertem i pesto

Jeśli masz czas to możesz podkręcić smak tej przekąski i zrobić domowe pesto. Zużyjesz troszkę, a reszta idealnie nada się do makaronu lub innych wytrawnych wypieków.

francuskie z pesto

Ciasto francuskie zapiekane z camembertem i pesto

Przygotowanie15 minutes
Pieczenie/gotowanie25 minutes
ilość4
Danie: Przekaski
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • camembert
  • pesto bazyliowe
  • jajko plus łyżeczka wody do posmarowania ciasta
  • sezam do posypania

Wykonanie:

  • Na połowie ciasta francuskiego rozsmaruj pesto.
  • Następnie na środku ułóż camembert.
  • Przykryj drugą częścią ciasta francuskiego.
  • Rękoma podociskaj ciasto żeby przylegało do sera i do drugiej części ciasta.
  • Wokół sera zrób nacięcia, następnie zawijaj ponacinane kawałki ciasta.
  • Ciasto posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody.
  • Na koniec posyp ciasto sezamem lub np. ulubionymi ziołami.
  • Piecz 25 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasto ma się ładnie zarumienić, a ser ma się roztopić.


parówki w cieście

Zobacz również:

Parówki w cieście

Parówki w cieście na pizzę to idealna propozycja na szybką przekąskę. Sprawdzi się w formie śniadania, lunchu, czy też kolacji. Idealnie odnajdzie się również podczas imprezy z przyjaciółmi. Ostrzegam tylko, że szybko znika i dla większej ilości osób warto zrobić podwójną porcję.. a może i potrójną .


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu