Szybka, łatwa i pyszna przekąska, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu z przyjaciółmi lub służyć będzie za lunch, kolację. Moja mama zakochała się w tym daniu i przy każdych odwiedzinach prosi bym upiekła jej tą przekąskę 🙂 Sama bardzo ją lubię, więc chętnie biorę się do roboty. Rachu ciachu i zrobione, 15 minut pracy, 25 minut pieczenia i jemy!
Ciasto francuskie zapiekane z camembertem i pesto
Jeśli masz czas to możesz podkręcić smak tej przekąski i zrobić domowe pesto. Zużyjesz troszkę, a reszta idealnie nada się do makaronu lub innych wytrawnych wypieków.
Ciasto francuskie zapiekane z camembertem i pesto
Składniki:
- ciasto francuskie
- camembert
- pesto bazyliowe
- jajko plus łyżeczka wody do posmarowania ciasta
- sezam do posypania
Wykonanie:
- Na połowie ciasta francuskiego rozsmaruj pesto.
- Następnie na środku ułóż camembert.
- Przykryj drugą częścią ciasta francuskiego.
- Rękoma podociskaj ciasto żeby przylegało do sera i do drugiej części ciasta.
- Wokół sera zrób nacięcia, następnie zawijaj ponacinane kawałki ciasta.
- Ciasto posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody.
- Na koniec posyp ciasto sezamem lub np. ulubionymi ziołami.
- Piecz 25 minut w temperaturze 190 stopni. Ciasto ma się ładnie zarumienić, a ser ma się roztopić.
Zobacz również:
Parówki w cieście na pizzę to idealna propozycja na szybką przekąskę. Sprawdzi się w formie śniadania, lunchu, czy też kolacji. Idealnie odnajdzie się również podczas imprezy z przyjaciółmi. Ostrzegam tylko, że szybko znika i dla większej ilości osób warto zrobić podwójną porcję.. a może i potrójną .
Zostaw komentarz i oceń ten przepis
Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!