Polędwiczka wieprzowa z puree chrzanowym

Dzisiejszy przepis na polędwiczkę wieprzową to moja ulubiona wersja tego mięsa. Dzięki lekkiemu obsmażeniu, następnie upieczeniu, mięso jest delikatne, miękkie i co najważniejsze nie jest suche! A gdy do takiej polędwiczki dodacie puree chrzanowe to już gwarantowany sukces. Sosik, który się wytwarza podczas smażenia i pieczenia to już wisienka na torcie. Koniecznie wypróbujcie ten przepis, jestem przekonana, że zagości w Waszych domach na dłużej. Polędwiczka wieprzowa z puree chrzanowym – zobaczcie te zdjęcia poniżej 🙂

Polędwiczka wieprzowa z puree chrzanowym

Żeby jej spróbować potrzebujecie tylko wykrzesać z siebie troszkę chęci, zrobić zakupy i spędzić jakieś 30-40 minut w kuchni. Bo polędwiczka piecze się sama i ziemniaki również gotują się same 🙂 Więc przygotowujemy i czekamy na efekt końcowy. A będzie powalający!! 🙂

Polędwiczka wieprzowa z puree chrzanowym

Polędwiczka wieprzowa z puree chrzanowym

Przygotowanie30 minutes
Pieczenie/gotowanie30 minutes
ilość4
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Tagi: mięso, polędwiczka, polędwiczka wieprzowa, puree, puree chrzanowe
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

Polędwiczki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka słodkiej papryki lub np. wędzonej
  • pół łyżeczki chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy lub np. oleju
  • sól i pieprz
  • łyżka masła
  • gałązka rozmarynu

Puree:

  • 400 g ziemniaków
  • łyżka masła
  • 3 łyżeczki chrzanu jeśli chrzan jest słaby dodaj więcej

Wykonanie:

Polędwiczki:

  • Polędwiczki oczyść z błon, tłuszcz może zostać, doda on smaku. Ale błony sprawią, że mięso się trudno gryzło.
  • 2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, dodaj do polędwiczek. Następnie dodaj wszystkie przyprawy oraz oliwę. Polędwiczki dokładnie obtocz w przyprawach.
  • Odstaw mięso na godzinę. Nie chowaj go jednak do lodówki żeby mięso się nie wychodziło. Chcemy żeby było delikatne i soczyste, a nie przesuszone 🙂
  • Na patelni rozgrzej łyżkę masła, dodaj 3 ząbki czosnku i gałązkę rozmarynu. Chwilkę smaż, następnie połóż polędwiczki, obsmaż je z każdej strony.
  • Razem z patelnia włóż mięso do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, grzanie góra dół 20 minut.

Puree:

  • W czasie pieczenia polędwiczek ugotuj ziemniaki, odcedź, osusz*, następnie dodaj łyżkę mała i 3 łyżki tartego chrzanu. Na koniec blenduj je na gładko.
  • *pisząc osusz mam na myśli, odcedzenie ziemniaków, następnie ponowne postawienie ich na palnik i podrzucanie, żeby się ładnie osuszyły 🙂
  • Puree rozprowadź na talerzu, następnie ułóż pokrojoną polędwiczkę. Mięso polej sosem, który wytworzył się podczas pieczenia.
  • Polecam dodać smażone buraczki lub np. klasycznego korniszona 🙂

Chilli con carne

Zobacz również:

Chilli con carne

Macie dzisiaj gości i zero pomysłów na to czym ich ugościć. Biegnę z pomocą i ogromnie polecam Wam chilli con carne. Szybkie, pyszne i mega proste w przygotowaniu danie, któremu nie odmówi żaden zjadacz mięsa.


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu