Tak samo jak lubię tarty na słodko…to lubię również tarty na słono. Uwielbiam je robić i jeść. Taka tarta to mega szybki obiad, który z pewnością posmakuje całej Twojej rodzinie. A fajne jest to, że taką tartę możesz również zjeść na zimno, więc następnego dnia jedzenie do pracy masz gotowe 🙂 No jeśli oczywiście coś zostanie z obiadu 🙂 Kolejną zaletą tarty jest możliwość dodania do niej różnych składników. Poniżej tarta z kozim serem i figami, zapraszam.
Tarta z kozim serem i figami
Sezon na figi dopiero się zaczyna, ale już z niego korzystajcie, bo nie trwa długo.. i chwila moment, a fig ponownie w sklepach nie będzie.. 🙁 A ja kocham figi!!
Tarta z kozim serem i figami
Składniki:
Kruche ciasto:
- 240 g mąki pszennej
- 140 g zimnego masła
- jajko
- szczypta soli
Masa jajeczna:
- pół roladki sera koziego np. z lidla
- 200 ml śmietanki 30%
- 100 g sera cheddar
- 4-5 fig
- 3 jajka
- sól i pieprz
- szczypta łyżeczki gałki muszkatołowej
Wykonanie:
Kruche ciasto:
- Wszystkie składniki na kruche ciasto połącz ze sobą i zagnieć, aż wszystko ładnie się połączy. Dla ułatwienia ciasto możesz wyrobić w robocie kuchennym.
- Wybraną do pieczenia blaszkę wyłóż przygotowanym ciastem, pamiętaj o bokach. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem.
- Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Niech się ciasto lekko zarumieni.
- Wyjmij spód z piekarnika.
Masa jajeczna:
- Jajka wymieszaj widelcem, dodaj do nich śmietankę, sól, pieprz i gałkę i ponownie wymieszaj.
- Do masy dodaj starty na tartce na dużych oczkach cheddar, wymieszaj.
- Wylej masę na podpieczone ciasto, pokrusz ser kozi (podziel rękoma), następnie ułóż pokrojone figi. Możesz pokroić w plasterki, ja wybrałam księżyce 🙂
- Piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni.
Dodatkowe info:
Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem
To jest tak proste i pyszne danie, no może raczej przekąska, że musicie ją zrobić i sami się przekonać jakie to dobre! Figi mega lubią się z serami, miodem i orzechami. W tej przekąsce to wszystko znajdziecie. A skoro zaczyna nam się sezon na figi to trzeba z niego korzystać. Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem będą się u mnie pojawiać co kilka dni 🙂
Zostaw komentarz i oceń ten przepis
Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!