Tarta z kozim serem i figami

Tak samo jak lubię tarty na słodko…to lubię również tarty na słono. Uwielbiam je robić i jeść. Taka tarta to mega szybki obiad, który z pewnością posmakuje całej Twojej rodzinie. A fajne jest to, że taką tartę możesz również zjeść na zimno, więc następnego dnia jedzenie do pracy masz gotowe 🙂 No jeśli oczywiście coś zostanie z obiadu 🙂 Kolejną zaletą tarty jest możliwość dodania do niej różnych składników. Poniżej tarta z kozim serem i figami, zapraszam.

Tarta z kozim serem i figami

Sezon na figi dopiero się zaczyna, ale już z niego korzystajcie, bo nie trwa długo.. i chwila moment, a fig ponownie w sklepach nie będzie.. 🙁 A ja kocham figi!!

tarta z kozim serem i figami

Tarta z kozim serem i figami

Przygotowanie30 minutes
Pieczenie/gotowanie45 minutes
ilość4
Danie: Danie główne
Tagi: figi, kozi ser, obiad, tarta
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 240 g mąki pszennej⁣⁣⁣⁣⁣⁣⁣
  • 140 g zimnego masła
  • jajko
  • szczypta soli

Masa jajeczna:

  • pół roladki sera koziego np. z lidla
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 100 g sera cheddar
  • 4-5 fig
  • 3 jajka
  • sól i pieprz
  • szczypta łyżeczki gałki muszkatołowej

Wykonanie:

Kruche ciasto:

  • Wszystkie składniki na kruche ciasto połącz ze sobą i zagnieć, aż wszystko ładnie się połączy. Dla ułatwienia ciasto możesz wyrobić w robocie kuchennym.  
  • Wybraną do pieczenia blaszkę wyłóż przygotowanym ciastem, pamiętaj o bokach. Następnie ponakłuwaj ciasto widelcem.
  • Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w temperaturze 180 stopni. Niech się ciasto lekko zarumieni.
  • Wyjmij spód z piekarnika.

Masa jajeczna:

  • Jajka wymieszaj widelcem, dodaj do nich śmietankę, sól, pieprz i gałkę i ponownie wymieszaj.
  • Do masy dodaj starty na tartce na dużych oczkach cheddar, wymieszaj.
  • Wylej masę na podpieczone ciasto, pokrusz ser kozi (podziel rękoma), następnie ułóż pokrojone figi. Możesz pokroić w plasterki, ja wybrałam księżyce 🙂
  • Piecz 30 minut w temperaturze 190 stopni. 

Dodatkowe info:

Moja blaszka – 24cm

pieczone figi

Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem

To jest tak proste i pyszne danie, no może raczej przekąska, że musicie ją zrobić i sami się przekonać jakie to dobre! Figi mega lubią się z serami, miodem i orzechami. W tej przekąsce to wszystko znajdziecie. A skoro zaczyna nam się sezon na figi to trzeba z niego korzystać. Figi zapiekane z gorgonzolą, camembertem i kozim serem będą się u mnie pojawiać co kilka dni 🙂


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu