Jajka po wiedeńsku ze szparagami

Szukasz boskiego śniadania? Biegnę z pomocą! Szybkie, proste i przepyszne śniadanie, które sama poznałam z miesiąc temu. W moim domu uwielbiamy jajeczne śniadania i w każdy weekend właśnie takie poranki zapewniam moim chłopakom. Jajka po wiedeńsku ze szparagami to totalny sztos! Płynne żółtko, zwarte białko, troszkę masła i soli… a do tego szparagi. Ideał.

Jajka po wiedeńsku ze szparagami

Jedliście taką wersję jajka? Nie wiem jak Wy, ale ja kocham płynne żółtko! A z dodatkiem szparagów to danie staje się moim wiosennym śniadaniowym przysmakiem.

jajka po wiedeńsku

Jajka po wiedeńsku ze szparagami

Przygotowanie7 minutes
Pieczenie/gotowanie15 minutes
ilość1
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

  • 2 jajka
  • łyżeczka masła
  • szczypiorek
  • kilka szparagów zielonych
  • sól, pieprz
  • pieczywo
  • łyżka oliwy
  • ew. inne świeże warzywa i oliwa do skropienia

Wykonanie:

  • Jajka ugotuj na miękko (ok 4 minuty od momentu zagotowania się wody). 
  • Szparagi pozbaw łykowatych końcówek (z korzonków możesz ugotować krem lub np. sos do makaronu – tylko troszkę musisz ich uzbierać).
    Gotuj 4 minuty w osolonej wodzie. Szparagi nadal maja być chrupiące. 
  • Chleb posmaruj oliwą i usmaż na patelni grillowej. Ma być chrupiący. Możesz również zgrzać sobie tosta w tosterze lub zjeść świeże pieczywo 🙂
  • Ugotowane jajka obierz ze skorupek i włóż do miseczki/ filiżanki. Dodaj łyżeczkę masła, sól.
    Łyżeczką lub widelcem wymieszaj wszystko ze sobą. Na górę dodaj szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem.

grzanka z burratą

Zobacz również:

Grzanka z burratą i pomidorkami koktajlowymi

Kochani nie bez beki nazwałam tą grzankę najlepszą, bo to jest najlepsza grzanka jaką w życiu jadłam. I powiem Wam, że nie miałabym nic przeciwko żeby co kilka dni jeść ją na śniadanie. Grzanka z burratą i pomidorkami koktajlowymi to niezwykle proste i szybkie w wykonaniu danie.


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu