Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam krewetki, najbardziej właśnie w takiej wersji. Pełne sosu, który uzyskamy z masła, czosnku i pietruszki. Wystarczy jeszcze dokupić świeżą bagietkę… i jestem w niebie. Wyjadam do ostatniej kropelki masła na moim talerzu 🙂 Miłością do krewet zaraziłam mojego męża i teraz wspólnie delektujemy się tym jakże prostym, a pysznym daniem.
Krewetki z masłem i czosnkiem
Krewetki z masłem i czosnkiem wykonacie w dosłownie 10 minut…ale ważne – musicie mieć świeże krewetki, obrane krewetki i naszej czas wydłuży się o rozmrożenie i czyszczenie 🙂 Ale warto!
Krewetki z masłem i czosnkiem
Składniki:
- 450 g krewetek mrożonych surowych moje są już oczyszczone
- 150 g masła
- 3 ząbki czosnku
- pół pęczka pietruszki
- 1/3 papryczki chili bez pestek
- bagietka
Wykonanie:
- Krewetki rozmroź i jeśli tego wymagają oczyść, obierz z pancerzy.
- Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony w plasterki czosnek (możesz go przecisnąć przez praskę). Smaż chwilkę, dosłownie 2 minuty.
- Dodaj posiekane chili. Przypominam bez pestek, chyba że mam tu fanów mega pikantnych dań 😉 I umyj dokładnie ręce!
- Następnie dodaj krewetki i smaż po 2 minuty na stronę. Moje krewetki są surowe, jeśli masz już podgotowane krewetki (różowe, a nie szare) to smaż je krócej (łącznie 3 minuty, niech zmienią kolor i tyle :)) Przesmażone krewetki są gumowate i masło smaczne.
- Na koniec dodajcie sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę.
Zobacz również:
Ciasto francuskie z pesto i serem camembert
Szybka, łatwa i pyszna przekąska, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu z przyjaciółmi lub służyć będzie za lunch, kolację. Moja mama zakochała się w tym daniu i przy każdych odwiedzinach prosi bym upiekła jej tą przekąskę