Krewetki z masłem i czosnkiem

Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam krewetki, najbardziej właśnie w takiej wersji. Pełne sosu, który uzyskamy z masła, czosnku i pietruszki. Wystarczy jeszcze dokupić świeżą bagietkę… i jestem w niebie. Wyjadam do ostatniej kropelki masła na moim talerzu 🙂 Miłością do krewet zaraziłam mojego męża i teraz wspólnie delektujemy się tym jakże prostym, a pysznym daniem.

Krewetki z masłem i czosnkiem

Krewetki z masłem i czosnkiem wykonacie w dosłownie 10 minut…ale ważne – musicie mieć świeże krewetki, obrane krewetki i naszej czas wydłuży się o rozmrożenie i czyszczenie 🙂 Ale warto!

krewetki z masłem i pietruszka

Krewetki z masłem i czosnkiem

Przygotowanie20 minutes
Pieczenie/gotowanie10 minutes
ilość2
Danie: Danie główne, Przekaski
Tagi: krewetki, masło, owoce morza
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

  • 450 g krewetek mrożonych surowych moje są już oczyszczone
  • 150 g masła
  • 3 ząbki czosnku
  • pół pęczka pietruszki
  • 1/3 papryczki chili bez pestek
  • bagietka

Wykonanie:

  • Krewetki rozmroź i jeśli tego wymagają oczyść, obierz z pancerzy.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj pokrojony w plasterki czosnek (możesz go przecisnąć przez praskę). Smaż chwilkę, dosłownie 2 minuty.
  • Dodaj posiekane chili. Przypominam bez pestek, chyba że mam tu fanów mega pikantnych dań 😉 I umyj dokładnie ręce!
  • Następnie dodaj krewetki i smaż po 2 minuty na stronę. Moje krewetki są surowe, jeśli masz już podgotowane krewetki (różowe, a nie szare) to smaż je krócej (łącznie 3 minuty, niech zmienią kolor i tyle :)) Przesmażone krewetki są gumowate i masło smaczne.
  • Na koniec dodajcie sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę.

francuskie z pesto

Zobacz również:

Ciasto francuskie z pesto i serem camembert

Szybka, łatwa i pyszna przekąska, która idealnie sprawdzi się na spotkaniu z przyjaciółmi lub służyć będzie za lunch, kolację. Moja mama zakochała się w tym daniu i przy każdych odwiedzinach prosi bym upiekła jej tą przekąskę


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu