Tak tak!! W sklepach już są truskawki i to dobre truskawki. Cena jeszcze nie do końca zachęca do zakupu… ale nie mogłam wytrzymać i kupiłam. Pyszne i słodziutkie, w knedlach smakowały idealnie. Knedle z truskawkami to moje ulubione knedle, te ze śliwkami też są ok.. ale te to mój totalny faworyt. A Wy wolicie truskawkę, czy śliwkę? Dajcie znać w komentarzu 🙂
Knedle z truskawkami
Knedle polać można śmietaną z cukrem lub np. bułką tartą usmażoną na maśle. Ja lubię obie wersję, więc raz jemy na słodko słodko, a raz na słodko wytrawnie 🙂
Knedle z truskawkami
Składniki:
Knedle:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 230 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 200-300 g truskawek
Polewa:
- 300 g śmietany 12%
- 60g cukru
Wykonanie:
Knedle:
- Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub np. rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków.
- Dodaj jajka, następnie mąkę. W przepisie podałam 200 g mąki, Twoje ziemniaki mogą potrzebować jej więcej. Ciasto ma jedynie lekko kleić się do rąk. Tak, by bez problemu formować z niego kulki.
- Ciasto podziel na niewielkie kawałki. Następnie każdy z nich spłaszcz, na środku ułóż truskawkę i sklej tak, by z żadnej strony nie wystawał owoc.
- Knedle gotuj w lekko osolonej wodzie, ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Polewa:
- Śmietanę wymieszaj z cukrem.
Zobacz również:
Pierogi z farszem z dynią to świetny pomysł na rodziny obiad. Połączenie tradycyjnej potrawy z nutką nowoczesności w postaci pieczonej dyni sprawi, że będą miłą odmianą, dla tego tradycyjnego polskiego dania. Pierogi z farszem z dynią sprawdzą się na rodzinny obiad, a także kolację dla najbliższych i znajomych.
Zostaw komentarz i oceń ten przepis
Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!