Knedle z truskawkami

Tak tak!! W sklepach już są truskawki i to dobre truskawki. Cena jeszcze nie do końca zachęca do zakupu… ale nie mogłam wytrzymać i kupiłam. Pyszne i słodziutkie, w knedlach smakowały idealnie. Knedle z truskawkami to moje ulubione knedle, te ze śliwkami też są ok.. ale te to mój totalny faworyt. A Wy wolicie truskawkę, czy śliwkę? Dajcie znać w komentarzu 🙂

Knedle z truskawkami

Knedle polać można śmietaną z cukrem lub np. bułką tartą usmażoną na maśle. Ja lubię obie wersję, więc raz jemy na słodko słodko, a raz na słodko wytrawnie 🙂

knedle

Knedle z truskawkami

Przygotowanie1 hour
Pieczenie/gotowanie30 minutes
ilość4
Danie: Danie główne
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

Knedle:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków 
  • 230 g mąki pszennej 
  • 2 jajka 
  • 200-300 g truskawek

Polewa:

  • 300 g śmietany 12%
  • 60g cukru 

Wykonanie:

Knedle:

  • Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciśnij przez praskę lub np. rozgnieć je tłuczkiem do ziemniaków.
  • Dodaj jajka, następnie mąkę. W przepisie podałam 200 g mąki, Twoje ziemniaki mogą potrzebować jej więcej. Ciasto ma jedynie lekko kleić się do rąk. Tak, by bez problemu formować z niego kulki.
  • Ciasto podziel na niewielkie kawałki. Następnie każdy z nich spłaszcz, na środku ułóż truskawkę i sklej tak, by z żadnej strony nie wystawał owoc.
  • Knedle gotuj w lekko osolonej wodzie, ok. 4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.

Polewa:

  • Śmietanę wymieszaj z cukrem.

Pierogi z farszem z dynią 

Zobacz również:

Pierogi z farszem z dyni

Pierogi z farszem z dynią to świetny pomysł na rodziny obiad. Połączenie tradycyjnej potrawy z nutką nowoczesności w postaci pieczonej dyni sprawi, że będą miłą odmianą, dla tego tradycyjnego polskiego dania.  Pierogi z farszem z dynią sprawdzą się na rodzinny obiad, a także kolację dla najbliższych i znajomych.


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu