Najlepsza grzanka z burratą i pomidorkami koktajlowymi

Kochani nie bez beki nazwałam tą grzankę najlepszą, bo to jest najlepsza grzanka jaką w życiu jadłam. I powiem Wam, że nie miałabym nic przeciwko żeby co kilka dni jeść ją na śniadanie. Grzanka z burratą i pomidorkami koktajlowymi to niezwykle proste i szybkie w wykonaniu danie. Każdy z Was, ale to dosłownie każdy z Was poradzi się z przygotowaniem jej.

I od razu odpowiem na pytanie co to jest ta burrata i gdzie ją kupić. Burrata to nic innego jak włoski ser z mleka krowiego, jest niesamowicie delikatna. Przypomina mozzarellę, ale gwarantuję Wam, że smakuje o niebo lepiej. A kupicie ją choćby w lidlu lub np. biedronce.

Grzanka z burratą i pomidorkami koktajlowymi

Musicie ją zrobić koniecznie, a najlepiej byłoby jakbyście wtedy zaprosili mnie na lunch 🙂 Bo tej grzanki nie mam dość! Składniki i wykonanie znajdziecie poniżej.

grzanka z burrata i pieczonymi pomidorkami 1

Najlepsza grzanka z burratą i pomidorkami koktajlowymi

Przygotowanie15 minutes
Pieczenie/gotowanie20 minutes
ilość2
Danie: Przekaski
Kuchnia: Śródziemnomorska
Tagi: burrata, grzanka, pomidorki koktajlowe
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • burrata
  • 3 łyżki oliwy plus oliwa do bagietki
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • bagietka

Wykonanie:

  • Pomidorki koktajlowe włóż do foremki, w której będziesz je zapiekać.
  • Dodaj ulubione zioła, u mnie suszone oregano oraz bazylia. Ale idealnie sprawdzą się tutaj np. zioła prowansalskie.
  • Następnie posyp solą, możesz też dodać pieprz lub np. szczyptę chili.
  • Do pomidorków w przyprawach dodaj oliwę. Dokładnie wymieszaj.
  • Piecz 20 minut w 200 stopniach, grzanie góra dół. Pomidorki mają być miękkie, ale pozostać w całości.
  • Bagietkę przetnij na pół, posmaruj oliwą. Nie żałuj oliwy, oliwa doda smaku całemu daniu.
  • Taką bagietkę grilluj na patelni grillowej lub np. grillu elektrycznym. Ja swoje dociskam talerzem żeby się ładnie grillowały i były chrupiące.
  • Na gotowe grzanki ułóż po połowie burraty. Delikatnie rozerwij ser rękoma, ale uważaj, żeby środek sera Ci nie wyskoczył 🙂 Ma się on znaleźć na bagietce. Lekko palcami rozprowadź burratę na pieczywie.
  • Ułóż upieczone pomidorki koktajlowe. Na koniec łyżeczką polej grzanki sosem, który się wytworzył podczas pieczenia pomidorków.

sałatka grecka

Zobacz również:

Sałatkę grecką

Sałatka grecka to chyba klasyk, który wszyscy znają. Ci co byli w Grecji i próbowali tam owej sałatki zaraz się obruszą, bo jak to sałatka grecka z sałatą 🙂 Powiem Wam, że ja tak bardzo lubię tą wersję, że nie wyobrażam sobie sałaty nie dodać…


Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu