Chilli con carne

Macie dzisiaj gości i zero pomysłów na to czym ich ugościć. Biegnę z pomocą i ogromnie polecam Wam chilli con carne. Szybkie, pyszne i mega proste w przygotowaniu danie, któremu nie odmówi żaden zjadacz mięsa. Wystarczy do dania dodać podsmażone na oleju tortillę i macie genialne jedzenie! Ja gdy nie mam czasu na gotowanie, a spodziewam się wieczorem większej ekipy to zawsze ratuje się chilli con carne.

Chilli con carne

Danie kuchni meksykańskiej bogate w różnorodność smaków. W jednej miseczce znajdziesz, mięso wołowe, sos pomidorowy, czerwone fasolę, kukurydze! lepiej być nie może. Z dodatkiem tortilli, czy też nachos stanowią duet idealny.

chilli con carne

Chilli con carne

Przygotowanie10 minutes
Pieczenie/gotowanie40 minutes
ilość4
Danie: Danie główne
Kuchnia: Meksykańska
Tagi: czerwona fasola, kuchnia meksykańska, wołowina
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 500 g passaty pomidorowej
  • 250 g kukurydzy z puszki
  • 400 g czerwonej fasoli
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/3 łyżeczki chili
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • łyżeczka kminu mielonego
  • pół łyżeczki cynamonu
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła

Wykonanie:

  • Cebulę pokrój w kostkę, następnie czosnek zetrzyj na tarce lub przeciśnij go przez praskę.
  • Cebulę i czosnek usmaż na maśle.
  • Następnie dodaj mięso mielone, smaż kilka minut, co jakiś czas mieszając.
  • Gdy mięso się zarumieni dodaj cassatę pomidorową i puszkę pomidorów. Duś na małym ogniu przez 15-20 minut. Sos ma zgęstnieć.
  • Do bulgoczącego dania dodaj przyprawy, chili, łyżeczkę bazylii i oregano, cynamon, kmin, sól i pieprz.
  • Na koniec dodaj odcedzoną kukurydzę i fasolę. Duś kolejne 5 minut i zdejmij patelnie z ognia.

Dodatkowe info:

* Podawaj z usmażonymi na oleju tortillami lub nachos. 

bajgle

Zobacz również:

Bajgle

Bajgle, ogólnie pieczywo w domu zaczęłam piec tak jak spora część polaków.. czyli w czasie pandemii. Dlatego wiem, że przepis jest dopracowany i nie ma opcji, by Wam nie wyszły. Bajgle są pyszne, delikatne, aż rozpływają się w ustach.


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu