Sałatka grecka to chyba klasyk, który wszyscy znają. Ci co byli w Grecji i próbowali tam owej sałatki zaraz się obruszą, bo jak to sałatka grecka z sałatą 🙂 Powiem Wam, że ja tak bardzo lubię tą wersję, że nie wyobrażam sobie sałaty nie dodać. U mnie najczęściej wybór pada na lodową, ja lubię jak ona chrupie 🙂 Dlatego też poniżej moja wersja sałatki greckiej!
Pamiętajcie, że moje przepisy to jedynie inspiracja dla Was i Waszej kuchni. Jeśli nie lubicie danego składnika, nie dodawajcie go (chyba, że pieczecie pieczywo lub ciasta, tam się proszę stosować do przepisu :)).
Sałatka grecka
W tej sałatce jest wszystko co uwielbiam, od sałaty lodowej, po oliwki i fetę. Nigdy nie byłam w Grecji i przyznam się Wam, że już od dawna marzy mi się wyjazd w tamte strony. Niech tylko moje dziecię troszkę podrośnie i pakujemy wszyscy walizki i jedziemy jeść sałatkę grecką z greckiej wyspy 🙂 Póki co jednak polska wersja sałatki greckiej poniżej.
Sałatka grecka
Składniki:
- pół główki sałaty lodowej lub np. rzymskiej
- 10 pomidorków koktajlowych
- pół zielonego ogórka
- mała czerwona cebula
- garść oliwek bardzo lubicie, dajcie więcej 🙂
- kostka sera feta
Dressing:
- łyżeczka oregano
- 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Wykonanie:
- Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki. Oczywiście wcześniej przepłucz ją pod bieżącą wodą i lekko osusz.
- Pomidorki przekrój na pół, następnie zielonego ogórka pokrój w kostkę. Ale nie drobną, ma być go czuć.
- Cebule w piórka, jeśli jednak nie lubisz żeby cebula była "mocno" wyczuwalna, pokrój ją w drobną kostkę. Ja jednak do tej sałatki polecam piórka 🙂
- Ser pozbaw otaczającej go w opakowaniu zalewy, następnie pokrój w kostkę, dużą kostkę. Jeśli sałatkę będziesz serwować na osobnych talerzykach to warto fetę pokruszyć w rękach.
- Wszystkie składniki włóż do miski, następnie posyp oregano, solą i pieprzem. Na koniec polej sałatkę oliwą i wymieszaj. Zajadaj np. z grzanką.
Zobacz również:
Sałatkę z kurczakiem i sosem cezar
Dzisiaj moja ulubiona sałatka, czyli sałatka z kurczakiem i sosem cezar. Nieskromnie powiem, że w przygotowywaniu doszłam do takiej perfekcji, że nigdy jej nie zamawiam na mieście, ponieważ wiem, że moja i tak byłaby smaczniejsza…
Zostaw komentarz i oceń ten przepis
Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!