Piersi z kurczaka w sosie z gorgonzolą i szpinakiem

Totalnie fantastyczny smak! Koniecznie musicie wypróbować piersi z kurczaka w sosie z gorgonzolą i szpinakiem. Smak mega wyrazisty, wszystko dzięki gorgonzoli. Kurczak tak delikatny aż rozpływa się w ustach. Na samą myśl o tym daniu robię się głodna, bo ja uwielbiam takie połączenia. Danie robi się bardzo szybko, więc nie spędzicie kilku godzin w kuchni, a najwyżej 50 minut – do godziny.

Chodźcie zobaczyć przepis, wykonanie macie na moim Ig w jednej z rolek.

Piersi z kurczaka w sosie z gorgonzolą i szpinakiem

Ten sos wychodzi obłędny, jestem pewna, że nie dość, że zasmakuje Twojej rodzinie, to jeszcze będą pytać kiedy powtórka 🙂 Sprawdźcie sami.

kurczak w sosie

Piersi z kurczaka w sosie z gorgonzolą i szpinakiem

Przygotowanie20 minutes
Pieczenie/gotowanie30 minutes
ilość4
Danie: Danie główne
Tagi: gorgonzola, kurczak, obiad, piersi z kurczaka, szpinak
Autor: Tasty by Zanka

Składniki:

Kurczak:

  • 3 piersi z kurczaka duże
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oliwy

Sos:

  • 150 g gorgonzoli
  • 200 g szpinaku
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g śmietanki 30%
  • masło
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Piersi z kurczaka umyj i dokładnie osusz.
  • Następnie kurczaka pokrój w duże kawałki.
  • Mięso dopraw słodką papryką, curry, solą i pieprzem, dodaj oliwę. Dokładnie wymieszaj.
  • Usmaż mięso na obu stron i zdejmij z patelni.
  • Na tą samą patelnie wyłóż łyżkę masła i usmaż na nim pokrojoną w piórka cebulę.
  • Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek – czosnek możesz również pokroić w piórka. Chwilkę smaż.
  • Dodaj szpinak, wymieszaj.
  • Dodaj gorgonzole i śmietankę, wymieszaj. Mieszaj aż gorgonzola dokładnie połączy się z resztą składników.
  • Na koniec dodaj kurczaka.
  • W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

Polędwiczka wieprzowa z puree chrzanowym

Zobacz również:

Polędwiczka wieprzowa z puree chrzanowym

Dzięki lekkiemu obsmażeniu, następnie upieczeniu, mięso jest delikatne, miękkie i co najważniejsze nie jest suche! A gdy do takiej polędwiczki dodacie puree chrzanowe to już gwarantowany sukces. Sosik, który się wytwarza podczas smażenia i pieczenia to już wisienka na torcie. 


Chodź na Insta!

Podobał ci się przepis? Udostępnij go innym!

Zostaw komentarz i oceń ten przepis

Jeśli podoba Ci się ten przepis, rozważ pozostawienie komentarza i recenzji, aby pomóc innym czytelnikom. Jeśli masz pytanie, chętnie też je usłyszę.
Jak zawsze, dziękuję za Twoją opinię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu